Zastavte to páni, ak ste skutočne Slováci

18. februára 2019, lilisun, Nezaradené

Tento otvorený list ihneď po publikovaní posielam pánovi premiérovi Pellegrinimu a primátorovi mesta Trenčín Richardovi Rybníčkovi.

 

Vážení vyššie uvedení páni!

Som Slovenka, rodená Trenčianka a je mojou morálnou povinnosťou chrániť to, čo milujem. Slovensko, i mesto Trenčín. Len nedávno som sa dopočula, že má byť v mojom rodisku inštalovaný pamätník na počesť pamiatky Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Autorom diela má byť „umelec“ Peter Kalmus. Skutočne nechcem pána „umelca“ urážať, znevažovať, či súdiť. Ja nie som sudca, ale za tohto podivína hovoria jasnou rečou jeho činy.

„Po ovocí ich poznáte…“

Pán Kalmus sa nahý fotí na sochách, pred pamätníkmi, ničí pomníky vojakov, ktorí padli pri oslobodzovaní našej vlasti. Jedného z našich najväčších velikánov, autora spisovnej slovenčiny- Ľudovíta Štúra nazval odporným antisemitom. To je pľuvanec do tvárí pravých Slovákov, ktorí si vážia obrovský prínos Ľudovíta Štúra pre Slovensko. A práve na Štúrovom námestí má byť inštalovaný pamätník pána vagabunda. Je to náhoda?

V mojich očiach pán Kalmus nie je žiadnym Slovákom. Je to človek, ktorý systematicky ničí našu kultúrnu identitu a šliape po našich dejinách. Ničením pamätníkov pána Biľaka, Tisa a iných. Nech už tí páni boli akýkoľvek, robili čokoľvek, boli, sú a budú súčasťou našich dejín… a pán Kalmus svojimi činmi neustále v Slovákoch oživuje pocity viny a nenávisti v naše dejiny, identitu a tým tieto negatívne emócie ukotvuje v kolektívnom vedomí. MY, praví Slováci musíme naše dejiny pochopiť, prijať, aj si odpustiť chyby. Každý robí chyby… niet krajiny na svete, kde ľudia ako kolektív neurobili žiadne chyby.

Pán Kalmus  je teraz veľký hrdina, aktivista, ktorý sa búri proti komunizmu, strháva symboly- kosák a kladivo. A pán nežil za socializmu? Vtedy bol tichučko ako taká voška pod chrastou. Teraz je hrdina, teraz polieva pamätníky farbou. Vtedy  sa mal činiť pán Kalmus, ak tá jeho nenávisť bola taká veľká a úprimná. Sa bál? Teraz je hrdina, lebo má za sebou mocných ľudí, ktorí ho nenechajú zavrieť.

Úprimne mi je ľúto akéhokoľvek zmareného života. Akéhokoľvek, aj zmarených životov Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. No prekáža mi enormné spolitizovanie, traumatizovanie národa, umelé udržiavanie tohto „míľnika“, ktorý zjavne ešte nesplnil zámer, kvôli ktorému bol spustený. Vražda ešte nebola objasnená a už sa stavajú pamätníky, dávajú sa vyznamenania. Podobný pamätník už majú obyvatelia Košíc, a tiež je autorom spomínaný przniteľ Kalmus. Koľko ich ešte bude po celom Slovensku? Kedy sa to zastaví? Až keď bude pamätník aj v obci Havranec, ktorá má 11 obyvateľov?

Vážení páni, zastavte toto systematické šliapanie po našej kultúrnej identite i slovenskej duši.

 

Vopred ďakujem za odpoveď. S úctou Michaela Michelová, Trenčín

Odoslané:

Primátorovi mesta Trenčín Richardovi Rybníčkovi

malvina.vassova@trencin.sk

premiérovi SR Petrovi Pellegrinimu

premier@vlada.gov.sk